Clash – Should I Stay or Should…
by on oktober 7, 2015 in

Should I Stay or Should I Go

är en låt av den engelska punk rockbandet Clash, från deras album Combat Rock. Den skrevs 1981 och innehöll Mick Jones på sång. Det blev bandets enda nummer-ett singel på brittiska singellistan, ett decennium efter att den ursprungligen släpptes. I november 2004 var den rankad nr. 228 på Rolling Stone ”The 500 Greatest Songs of All Time” -listan. Under 2009 rankades den nr.42 på VH1: s program 100 Greatest Hårdrock Songs.

Många rykten har uppstått om låtens innehåll, såsom Jones ’förestående uppsägning från Clash eller rockiga personliga förhållandet mellan Jones och sångerskan Ellen Foley, men Jones själv säger:

Det handlade inte om något specifik och det var inte att jag skulle lämnar The Clash. Det var bara en bra rockin ’låt, vårt försök att skriva en klassiker … När vi bara spelade, det var sånt vi brukade gillar att spela. – Mick Jones, 1991

De spanska bakgrundssången sjöngs av Joe Strummer och Joe Ely:

På stundens ingivelse sa jag ”Jag kommer att göra körerna på spanska,” … Vi behövde en översättare så Eddie Garcia, bandoperatören, kallade sin mor till Brooklyn Heights och läste texterna över telefon för henne och hon översatte dem. Men Eddie och hans mamma är ecuadorianska, så det är ecuadoriansk spanska som jag och Joe Ely sjunger på körsång. – Joe Strummer, 1991

Singeln blev nyutgiven flera gånger. Den var först ut på nytt 1982, med ett annat omslag som en dubbel A-sida med ”Straight to Hell” och ”Cool Confusion” som sin B-sida. Det var återutgiven igen 1983 med ”First Night Back in London” på sidan två, och sedan en tredje gång 1991, med ”Rush” Mick Jones grupp Big Audio Dynamite II som en dubbel A-sida, med en remix av ”Rush” som sin B-sida. Liveinspelningen av låten släpptes som en del av ett album Live at Shea Stadium, som innehöll en konsert den 13 oktober 1982 i New York. Låtens musikvideo från uppträdandet ingick i DVD:n The Clash Live: Revolution Rock. Båda skivorna släpptes den 6 oktober 2008.

Leave a Reply

- - - - - NOSTALGIROCK 2015 - 2020 - - - - -