The Beatles – Norwegian Wood
by on november 20, 2015 in

Norwegian Wood

är en låt av det engelska rockbandet The Beatles, skriven av låtskrivande John Lennon och Paul McCartney, och släpptes först på albumet Rubber Soul, den 3 december 1965. Musikaliskt påverkad av introspektiva texter av Bob Dylan:s ”Norwegian Wood” var en bidragande orsak till Beatles ’progression som komplexa låtskrivare. Dessutom inspelningar av studiomusiker under skapandet av Help:s film sessioner, och Ravi Shankar inspirerade gitarrist George Harrison att införliva sitar i sången.

Även om ”Norwegian Wood” inte var den första låten som presenterar ett Öst-inspirerat ljud i en rock komposition, eller ens den första Beatles spåret, är det krediteras som inflytelserik i utvecklingen i raga rock och psykedelisk rock. Inte långt därefter blev indisk klassisk musik populär i det traditionella västerländska samhället, och flera västmusikalartister integrerade stilen. Följaktligen, är ”Norwegian Wood” erkänd som en bona fide raga-rocklåt, samt grundläggande i början av evolutionens genren senare betraktas som världsmusik. Sedan första utgåvan, har sången varit utsläppt på flera samlingsskivor och cover versioner.

Sångtexten handlar om en utomäktenskaplig affär som John Lennon var inblandad i, vilket antyddes i öppningens kuplett: ”Jag hade en gång en flicka, eller ska jag säga, hon hade en gång mig”. Även Lennon avslöjade aldrig vem han hade en affär med, det spekuleras att det var antingen en nära vän och journalisten Maureen Cleave, eller Sonny Freeman. Paul McCartney förklarade att begreppet ”Norwegian Wood” var en parodi på de billiga furu väggar i gitarristen Peter Asher sovrum. McCartney fortsätter med ingåendet av låten, säger: ”I vår värld måste killen ha någon form av hämnd. Det kunde ha inneburit Jag tände en eld för att hålla mig varm, och var inte inredningen av hennes hus underbar? Men det innebar inte, jag brände ner den jävla platsen som en hämndaktion, och sedan lämnade vi det där och gick in i det instrumentala.

Leave a Reply

- - - - - NOSTALGIROCK 2015 - 2020 - - - - -