Rolling Stones – Angie
by on oktober 5, 2015 in

Angie

är en låt av rockbandet The Rolling Stones, presenterat på deras 1973 album Goats Head Soup.

Skriven av Mick Jagger och Keith Richards och spelades in i november och december 1972 ”Angie” är en akustisk-gitarr-driven ballad som berättar om slutet av en romans. Låten distinkta pianoackompanjemang spelades av Nicky Hopkins, en inspelningssession Rolling Stones korrekta. Strängarna på biten(liksom på en annan låt, ”Winter”) arrangerades av Nicky Harrison. Ett ovanligt inslag i den ursprungliga inspelningen är att sångaren Mick Jaggers vokala styrspåret (gjord innan den slutliga sången utfördes) är svagt höras i låten (en effekt som ibland kallas ”spöke sång”).

Släppt som en singel i augusti 1973 ”Angie” gick raka vägen till toppen av den amerikanska Billboard Hot 100 och nådde nr 5 på den brittiska singellistan. Låten var också en nr 1 hit i både Kanada och Australien fem veckor vardera och toppade listorna i flera länder i Europa och resten av världen.

På grund av låtens längd, har vissa radiostationer gjort ändringar för att förkorta den till 3 minuter, utelämnat längre coda och andra instrumentala delar av låten.

Det fanns en spekulation att låten handlade om David Bowies första fru Angela eller skådespelerskan Angie Dickinson, eller Keith Richards nyfödda dotter, Dandelion Angela. Richards, som skrev nästan all musik och texten till låten, enligt hans självbiografi var namnet Angie en pseudonym för heroin, och att låten handlade om hans försök att sluta använda det efter en avgiftning i Schweiz. Rolling Stones har ofta framfört låten på konserter; och den ingick i set listor på sina 1973, 1975 och 1976 turne´er, och de har utfört den på varje turné sedan deras 1982 Europaturné. Konsert överlämnanden släpptes på album Stripped och Live Licks.

Leave a Reply

- - - - - NOSTALGIROCK 2015 - 2020 - - - - -