Kansas – Dust in the Wind
by on oktober 5, 2015 in

Dust in the Wind

är en sång inspelad av det Amerikanska progressiva rockbandet Kansas och skriven av bandmedlem Kerry Livgren, först utsläppt på deras 1977 album Point of Know Return. Låten nådde nr.6 på Billboard Hot 100 i veckan den 22 april 1978 och gör den till Kansas enda topp tio Billboard Hot 100 listade singel. 45-rpm singeln certifierade guld för försäljning av en miljon exemplar av RIAA strax efter höjden av sin popularitet som en hitsingel.

Mer än 25 år senare, certifierade RIAA Gold digitala nedladdnings format av låten, Kansas enda singel att göra detta certifierades den 17 september, 2008.

Bakgrund och skrivande

Ett sista-minuten tillägg till spåret och lineup för Point of Know Return ”Dust in the Wind” skulle också vara dess största framgång.

Gitarr linjen för den här låten är skriven av Kerry Livgren som en finger övning för att lära fingerpicking. Hans fru, Vicci hörde vad han gjorde, påpekade att melodin var trevligt, och uppmuntrade honom att skriva en text för det. Livgren var osäker på om hans kolleger bandmedlemmarna skulle vilja det, eftersom det var ett avsteg från sin signatur stil. Hur som helst erbjöd han den till dem, och låten accepterades och spelades sedan in.

”Dust in the Wind” var en av Kansas första akustiska låtar; dess långsamma melankoliska melodi och filosofiska texter skiljer sig från deras övriga hits som ”Carry On Wayward Son” och ”Point of Know Return”. En meditation på mortalitet och dödens oundviklighet, bär lyriska temat en slående likhet med den välkända bibliska passagen Genesis 3:19 (”… för damm är du kommen, och till stoft skall du åter varda.”), Samt till de berömda första raderna i japanska kriget episka saga av Heike (”… den mäktiga faller till sist, och de är lika stoft för vinden.”) och från en bok av indian poesi, som omfattar raden ”för alla är vi damm i vinden”

Leave a Reply

- - - - - NOSTALGIROCK 2015 - 2020 - - - - -