Jimi Hendrix – Hey Joe Live
by on oktober 5, 2015 in

Hej Joe

är en amerikansk låt från början av 1960-talet vars ursprung och upphovsman inte är helt känd, men ofta anges den relativt okände folksångaren Billy Roberts som upphovsman. Mer troligt är dock att Roberts stal denna låt ifrån sin dåvarande flickvän, kompositören och artisten Niela Miller. Låten “Baby Please Don’t Go To Town” skrevs innan och är förvillande lik ”Hey Joe” i melodin.

Den första inspelningen av låten gjordes 1965 av garagerockgruppen The Leaves, som även fick en ganska stor hitsingel i USA med den då den topp 40-noterades på Billboard Hot 100. Efter denna inspelning har mängder av artister spelat in låten, till att börja med var det andra garagerockartister som The Standells och The Music Machine som spelade in låten. Bland några mer kända artister som spelat in den kan nämnas The Byrds, Love, Deep Purple, Cher, The Offspring, Wilson Pickett och Nick Cave. Frank Zappa använde melodin till ”Hey Joe” för sin parodilåt ”Flower Punk” på LP:n We’re Only in It for the Money 1967.

Mest känd av alla versioner är dock Jimi Hendrix inspelning, som släpptes som hans debutsingel i december 1966. I USA släpptes den med ”51st Anniversary” som b-sida, i Europa hade man som b-sida låten ”Stone Free”. Den finns med på de amerikanska versionerna av hans debutalbum Are You Experienced?, samt samlingen Smash Hits. Hendrix version är listad som nr.198 i magasinet Rolling Stones lista The 500 Greatest Songs of All Time. Han framförde låten på Woodstockfestivalen 1969, och det var den allra sista låten som spelades på festivalen.

Leave a Reply

- - - - - NOSTALGIROCK 2015 - 2020 - - - - -