Iggy Pop – The Passenger
by on november 10, 2015 in

The Passenger

är en låt av Iggy Pop och Ricky Gardiner, registreras och släpptes av Iggy Pop på Lust for Life album 1977. Den var också släppt som B-sidan av albumets enda singel, ”Success”. Den släpptes som singel i sin egen rätt i mars 1998 och nådde nummer 22 på UK Listorna. Texten, skriven av Iggy Pop påstås vara ombord på Berlin S-Bahn, och har tolkats som förkroppsligar den nomadiska punk outcast. Gitarrist Ricky Gardiner komponerat musiken. Även om det har en distinkt riff, ”The Passenger” är den kanske den mest kända av sin kör, som David Bowie sjunger back-up. Låten är löst baserad på en dikt av Jim Morrison.

Låten har varit med i filmerna This Must Be the Place, Radiofreccia, TV-inslag för filmen Waking Life, tv showen 30 dagar, filmen Jarhead och 2002 videospel Mat Hoffmans Pro BMX 2. På senare tid filmerna Up in the Air och The Weather Man presenterade låten på sin teaser trailer, och spelas i en butik i början av filmen. Det kan också höras i Kurt Cobain About a Son, en dokumentär utforskning av livet och influenser från den sena musikern. Scarface: The World Is Yours innehåller låten på sin musik menyval.

Den användes också i en serie av Kohls reklamfilms reklam för nya ”Simply Vera” linje av kläder designade av Vera Wang. Guinness använde sången för en TV-reklam med ett flygplan som flyger genom en pint-glas-shaped valley med moln som representerar ölets skummande huvud. Det instrumentala inledande riffet av den här låten är också intro tema för CNN-programmet Anderson Cooper 360. Låten ingår också i musiken/rytm spel Lego Rock Band, komplett med en Lego-avatar av Iggy Pop på sång.

Leave a Reply

- - - - - NOSTALGIROCK 2015 - 2020 - - - - -