Cream – White Room
by on oktober 5, 2015 in

White Room

är en låt av brittiska rockbandet Cream skriven av basisten Jack Bruce och poeten Pete Brown. Trummisen Ginger Baker påstår sig ha lagt den distinkta 5/4 öppningen till vad som hade varit en 4/4 komposition. Ursprunget dök upp på den amerikanska lanseringen av deras dubbelalbum Wheels of Fire i juli 1968 och släpptes som singel i september 1968. Det är en av deras mest kända låtar, tillsammans med Sunshine of Your Love. Singeln nådde topp 30 i sju länder, däribland Australien, där det toppade Go-Set National Top 40 singellistan. Låten redigerades för singelsläpp på AM-radiostationer, och även albumorienterade FM-radiostationer skulle spela den fulla albumversionen.

Bakgrund och inspelning

Inspelningen av ”White Room” inleddes i juli 1967 i London vid första session för Cream som ännu-icke namngiven tredje album och fortsatte arbetet på Atlantic Studios i New York i december och avslutades under tre separata sessioner för att slutföra studio delen av Wheels of Fire; Februari, april och juni 1968, alla på Atlantic Studios.

Jack Bruce sjöng och spelade bas på låten, Eric Clapton spelade dubbade gitarrer, Ginger Baker spelade trummor och pukor, och Felix Pappalardi – gruppens producent – bidrog genom att spela viola. Clapton spelade sin gitarr genom en wah-wah-pedal för att uppnå en ”talande-effekt”.

Leave a Reply

- - - - - NOSTALGIROCK 2015 - 2020 - - - - -