Black Sabbath – ”Iron Man”
by on oktober 4, 2015 in

Iron Man

är en låt skriven och lanserad av hårdrocksgruppen Black Sabbath. Låten lanserades på gruppens andra LP Paranoid i september 1970. Den släpptes även som singel speciellt för USA-marknaden med ”Electric Funeral” som b-sida, men kom inte ut i det formatet i Europa. Trots att låten i stort sett ignorerades av amerikansk radio lyckades den 1972 nå en respektabel listplacering på Billboard Hot 100 (nr.52)

Låten har ingenting med seriefiguren Iron Man att göra. Den kom till efter en idé av Ozzy Osbourne som sedan Geezer Butler skrev text till. Låten handlar om en man som utför en resa framåt i tiden och där får uppleva en apokalyps, men när han kommer tillbaka går något fel då hans kropp förvandlas till stål och han förlorar talförmågan. Han försöker varna mänskligheten men ingen förstår honom och han hånas, vilket leder till att han tar ut hämnd. I början av låten hörs Ozzy Osbourne säga ”I am Iron Man!” med förvrängd röst. Ljudet åstadkoms genom att han talade genom en metallfläkt.

Låten togs med på Black Sabbaths första samlingsalbum We Sold Our Soul for Rock ’n’ Roll 1976, och har sedan funnits med på i stort sett alla samlingsalbum med gruppen. Låten blev listad som nr.317 i magasinet Rolling Stones lista The 500 Greatest Songs of All Time. The Cardigans spelade in en cover av låten på albumet First Band on the Moon.

Leave a Reply

- - - - - NOSTALGIROCK 2015 - 2020 - - - - -