Pink Floyd – Money
by on oktober 2, 2015 in

Money

är en låt skriven av Roger Waters och framförd av det brittiska progrockbandet Pink Floyd. Den gavs ut på albumet The Dark Side of the Moon och som singel 1973.
”Money” skrevs redan 1971 av Waters och framfördes av bandet under den första Dark Side of the Moon-turnén 1972. Den spelades in under en paus i turnén, den 7 juni 1972. Den gavs ut som singel den 23 juni 1973 med ”Any Colour You Like” som b-sida. En musikvideo spelades in till låten.

”Money” är utmärkande för sin blandning av två taktarter. Större delen av låten går i 7/4-takt, vilket är mycket ovanligt i populärmusik. Låten inleds med ljuden av klirrande mynt, en kassaapparat, sedlar (=papper) som rivs sönder, med mera. Dessa bygger upp en takt på sju slag som spelas om och om i en slinga. Slingan fortsätter in några takter i låten, som börjar med Waters basriff i B-moll. Uppbyggnaden på verserna är i form av en bluestolva. Efter två verser à tolv takter övergår låten i ett instrumentalt, lite funkigare parti. Takten byts då till 4/4. Enligt David Gilmour var detta för att göra det enklare att improvisera ett gitarrsolo. Det instrumentala partiet börjar med ett saxofonsolo, framfört av Dick Parry. Det fortsätter sedan med ett gitarrsolo av Gilmour.

David Gilmour – gitarrer, sång
Roger Waters – bas
Richard Wright – elektriskt piano
Nick Mason – trummor
Dick Parry – tenorsaxofon

Leave a Reply

- - - - - NOSTALGIROCK 2015 - 2020 - - - - -