RELEASED: 16 maj, 1966
ARTIST: Bob Dylan
LABEL: Columbia
PRODUCER: Bob Johnston
NUMBER OF DISCS: 2
Bob Dylan – Blonde on Blonde

Blonde on Blonde är det sjunde studioalbum från Amerikanske singer-songwritern Bob Dylan, släpptes den 16 maj 1966 på Columbia Records. Inspelningarna började i New York i oktober 1965 med ett stort antal uppbacknings musiker, däribland medlemmar av Dylans live kompband, the Hawks. Även om sessioner fortsatte fram till januari 1966, gav det bara ett spår som gjorde det på det slutliga albumet – ”One of Us Must Know (Sooner or Later)”. Vid ett förslag av producenten Bob Johnston, flyttade Dylan keyboardisten Al Kooper, och gitarristen Robbie Robertson till CBS studios i Nashville, Tennessee. Dessa sessioner, förstärkta av några av Nashvilles bästa sessionsmusiker, var mer givande, och i februari och mars spelades alla de återstående låtarna för albumet in.

Blonde on Blonde avslutade trilogin rockalbum som Dylan spelade in 1965 och 1966, med början med Bringing It All Back Home och Highway 61 Revisited. Kritiker rankar ofta Blonde on Blonde som en av de största albumen genom tiderna. Kombinera expertis med Nashville sessionsmusiker och en modernistisk litterär sensibilitet har albumets låtar beskrivits som verksamma på en stor skala musikaliskt, samtidigt med texter som kallades av en kritiker ”en unik blandning av det visionära och talspråkliga”. Det var en av de första dubbel albumen i rockmusiken.

Albumet nådde en topp på nr 9 på Billboard 200 listan i USA, där det så småningom fick dubbelplatina, och nådde nr 3 i Storbritannien. Blonde on Blonde har gett upphov till två singlar som var topp tjugo hits i USA: ”Rainy Day Women nr 12 & 35” och ”I Want You”. Ytterligare två låtar, ”Just Like a Woman” och ”Visions of Johanna”, har utsetts till Dylans största kompositioner och var med i Rolling Stone:s 500 Greatest Songs of All Time lista.

LÅTTITLAR

01. Rainy Day Women #12 & 35
02. Pledging My Time
03. Visions of Johanna
04. One of Us Must Know (Sooner or Later)
01. I Want You
02. Stuck Inside of Mobile with the Memphis Blues Again
03. Leopard-Skin Pill-Box Hat
04. Just Like a Woman
01. Most Likely You Go Your Way and I’ll Go Mine
02. Temporary Like Achilles
03. Absolutely Sweet Marie
04. 4th Time Around
05. Obviously Five Believers
01. Sad Eyed Lady of the Lowlands

Leave a Reply

- - - - - NOSTALGIROCK 2015 - 2020 - - - - -